ANALYSE – Goed nieuws voor het Nederlandse bedrijfsleven: de Britse premier zet in op een zachte Brexit. Er komen dan geen uitgebreide visumplicht en strenge grenscontroles. Door de politieke chaos stuitert het pond echter alle kanten op.

De Brexit-spanning heeft weer eens het kookpunt bereikt nog voordat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië goed en wel zijn begonnen. Het plan van de Britse premier Theresa May om voor een zogeheten zachte Brexit te kiezen heeft geleid tot een flinke rel binnen haar eigen conservatieve partij.

Maandagmorgen 9 juli stapte Brexit-minister David Davis op en aan het begin van de avond volgde minister van Buitenlandse zaken Boris Johnson dat voorbeeld. De positie van May wankelde. Ze stelde echter razendsnel opvolgers aan voor Davis en Johnson.

May voedde onrust door met ‘geen Brexit’ te dreigen

Zo herstelde ze de rust binnen de partij en bracht tegelijkertijd de pond in rustiger vaarwater. Die munt was omhoog geschoten na het vertrek van Davis, om vervolgens hard onderuit te gaan toen de politieke chaos na het opstappen van Johnson weer eens compleet was. De rust na het ingrijpen van May duurde niet lang. Deze keer was het de Britse premier zelf die de onrust onder handelaren voedde door in een ingezonden column te dreigen dat er mogelijk helemaal geen Brexit komt als haar partijgenoten zich niet achter haar plannen scharen.

Tussendoor leek de Amerikaanse president Donald Trump nog olie op het Brexit-vuur te gooien. Tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië vertelde hij in een interview met de Britse krant The Sun dat een gunstig handelsverdrag met de Verenigde Staten er niet inzit als May weigert om de banden met de EU helemaal door te snijden. Een paar dagen later werd zelfs bekend dat Trump haar had aangeraden om de EU voor de rechter te slepen.

Brexit-stilte dankzij blunder Trump

Het is overigens te danken aan een paar zeer ongelukkige opmerkingen van diezelfde Trump na zijn ontmoeting met Vladimir Poetin dat de Brexit dinsdag even niet op alle voorpagina’s stond. Woensdag was May alweer volop in het nieuws omdat een aanpassing op haar softe Brexit-plan nipt overleefde in het Britse Lagerhuis.

Het Britse vertrek uit de EU zal de gemoederen voorlopig wel bezighouden – zowel in de internationale politiek als op de valutamarkten. Er zijn namelijk veel zaken die nog roet in het eten kunnen gooien.

Het zou zomaar kunnen dat De EU nieuwe eisen stelt, waardoor May de onderhandelingen veel harder insteekt. Een ander scenario is dat ze gedwongen wordt om op te stappen als haar draagvlak binnen de conservatieve partij wegvalt. Met het oog op alle obstakels die May nog moet nemen binnen haar eigen regering én in de onderhandelingen met de EU, kan iedereen die zaken doet in Groot-Brittannië zich alvast schrap zetten voor nog een paar flinke valutaschokken.

Joost Derks ([email protected]) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.